Gemini Route Logboek van Alles wat Contact
sy gemini
<< >>
Weekbericht 37 van het jaar 2007, Papeete, TAHITI, Genootschapseilanden - FRANS
Moorea
  Voor de 195 mijl van Rangiroa naar Tahiti had ik 2 dagen uitgetrokken om niet ´s nachts Papeete te hoeven aanlopen. Het betekende dat ik flink zou moeten vertragen. De 2e dag heeft me dit wel hoofdbrekens gekost. Er stond meer dan 30 knoop wind. Het lukte weer niet te gaan bijliggen (door een voorzeil bak te zetten wordt er geen voortgang gemaakt), omdat de stagfok heel bedonderd achter de verstaging bleef steken. Daar zal ik een project van moeten maken om uit te vinden met welke zeilstand dat wèl lukt. Uiteindelijk heb ik het grootzeil tot trysail-formaat gereduceerd om langzaam genoeg te kunnen gaan. Bij zonsopgang kwam ik in de beschutting van het hoge eiland en viel de wind weg. De bewolking was gering en de spectaculaire skyline van Tahiti kon ik goed zien. Dicht onder de kust kruiste een walvis mijn pad. Weer dat het geluid van de spuit me op zijn aanwezigheid attendeerde. Zeer rielekst ben ik vervolgens de havenmond binnengevaren na eerst met de marifoon toestemming aan Port control te hebben gevraagd. Om vóór de startbaan van het vliegveld langs te gaan dien je ook toestemming te vragen, om te voorkomen dat je met de mast een obstakel vormt voor het vliegverkeer.

Aan de noordwest kust, ten zuiden van marina Taina vond ik, naast de Carina van Aron, een goede ankerplek. Een jacht ging er net ankerop dus ik kon mooi zijn plek innemen. Met 12 m was het gelukkig niet zò diep; ik heb wel de ankerlijn aan de 40 meter ketting moeten verbinden. Bij veel van deze eilanden zijn de anchorages diep en is 40 meter ketting feitelijk te weinig …. De volgende 2 dagen gingen Serafin, Sumatra, de Luna van Lars en de Bhajans van Bruno eveneens in de buurt voor anker en kon het weer ´gezellie´ worden.

Hier vandaan heb ik een mooi uitzicht op het buureiland Moorea. Met ´Le Truck´, het lokale transport, (een vrachtwagen met een houten opbouw en houten bankjes) is het niet te ver naar Papeete city. Er is een grote supermarkt in de buurt, Carrefour, waar alles te krijgen is, maar wat een prijzen!

Tahiti is het hoofdeiland van Frans Polynesië en ook het grootste. Hier wonen 185.000 van de 260.000 Polynesiërs. Er zijn 4 bevolkingsgroepen, 65% Polynesiërs, 18% Demi´s (een mix van polynesisch, chinees en europees), 7% Chinezen en 10% Europeanen. Pure Polynesiërs, met alleen Polynesische voorouders, zouden er nog maar 10% zijn, omdat de eilanden sinds een paar 100 jaar een ware meltingpot-reproductie hebben gekend. Uit angst voor inteelt hadden veel eilanden de gewoonte een vreemdeling een vrouw aan te bieden (meestal de vrouw van het opperhoofd of zijn dochter) in de hoop nieuw bloed aan de gemeenschap toe te voegen. Het is dan ook niet verwonderlijk (volgens de erfelijkheidswetten) dat binnen een familie broers en zussen niet op elkaar lijken. Van kind tot kind zijn verschillende genen dominant. Een mooie consequentie van deze ethische mix is dat Frans Polynesië zo goed als vrij is van racisme. (Nat geographic june 1997) Er is wel rivaliteit tussen de eilanden. De kanowedstrijden zijn daar voorbeelden van.
kanowedstrijden Frans Polynesie
In Frans Polynesië is ´outrigger canoe racing´ de officiële nationale sport met veel media-aandacht, sponsoring (Shell o.a.) en supersterren. Feitelijk is het in heel Oceanië populair en er zijn jaarlijkse internationale wedstrijden, zowel op de sprint als op de lange afstand. De 40 voet kano’s kunnen wel 20 knoop snelheid halen! De meest populaire ´outrigger canoe´ is de 6 persoons, maar naast 2, 3 en 4 persoonskano’s, zie je vooral de solo-outrigger erg veel.

Door de anchorage hier loopt de vaargeul, een belangrijk trainingsterrein voor de kano’s. Je ziet er schoolklasjes, mannen, vrouwen en veteranen …………

De officiële status van Frans Polynesië is dat het een ´overzees gebieddeel van Frankrijk´ is, wat er op neer komt dat het een semi-autonome kolonie is. Er is een president die door de 34 leden tellende assemblee wordt gekozen. 10 leden van de assemblee vormen een ministerraad. Elke 5 jaar zijn er verkiezingen. Buitenlandse zaken, voortgezet onderwijs, defensie, justitie en politie worden door Frankrijk waargenomen. Toegevoegd aan het lokale bestuur is de Franse Hoge Commissaris, die met het naleven van de Franse wetgeving is belast.
sailing yacht Gemini
terug naar de reisverslagen


april 2006
 Isla de Margarita
 - Aad & Frans

maart - april 2006
 Curaçao-Isla de Margarita
 - Stefan, Richard & Frans

mei-juni´05
  Cuba-Jamaica-Haiti-
 Curaçao
 - Toos, Wilma &Frans

april.´05
  Cuba zuidkust
 - Harriet &Frans

mrt-apr.´05
  Cuba
 - Frans

februari´05
  St Maarten-St Croix-
 Puerto Rico-
 Dom.Republiek-Haiti-
 Jamaica-Cuba
 - Art, Lies & Frans

kerst´04 - jan´05
 Kp Verden - St Maarten
 - Iris & Frans

najaar 2004
  Ned-Gran Canaria
 - Lino & Frans


All Rights Reserved 2005-2010. http://www.sy-gemini.nl Design by IMAGEPOINT