Gemini Route Logboek van Alles wat Contact
<< >>
Weekbericht 41 van het jaar 2007, Fare, HUAHINE, Genootschapeilanden - FRANS
la Gemini   Vanwege uitstel van de haul-out in Raiatea (de tractor van de werf was aan vervanging toe) en het slechte weer (een 4 dagen durende depressie) ben ik 1 week in Fare gebleven. Buiten was het niks met veel wind en regen en het kwam goed uit dat er wat films aan boord zijn. Ook hier was het nodig onder water de ankerketting vrij te maken van het koraal en had ik een duiksetje nodig om de ketting, die volledig rond een koraalkop was geslagen, los te kunnen trekken. In deze baai komen veel huurboten, overwegend catamarans, van het nabijgelegen Raiatea. Er is daar een groot verhuurcentrum. Je zult toch voor veel geld zo’n boot hebben gehuurd en dan in zulk pokkeweer terecht komen…… De kopraboten trekken zich niets aan van het slechte weer. In het holst van de nacht en met stromende regen komen ze lading lossen en innemen om na 1 uur weer zee te kiezen. Fare is een rustig dorpje met prachtige grote bomen. Er zijn twee loswallen voor de kopraboten en er is één hoofdstraat met allerlei winkeltjes. Het eiland Huahine schijnt archeologisch erg rijk te zijn, maar met dat weer had ik echt geen zin in uitstapjes. Anders had ik daar wel een fietsje kunnen huren …….
Polynesische vrouwen polynesian beauties
Mij bereiken vragen over de Polynesische vrouwen: zijn ze werkelijk zo mooi, zijn ze werkelijk zo bloot en dragen ze echt een bloem in hun haar? Mijn indruk is dat het percentage “schonen” niet anders is dan bij andere volkeren (is dat niet10% ?). Misschien dat in bepaalde gebieden in Zuid Amerika, zoals Isla de Margarita en Colombia het met het percentage anders is gesteld. Verder denk ik dat de Polynesische vrouwen niet bloter aan het openbare verkeer deelnemen dan op het gemiddelde Caribische eiland. Ik denk wel dat ze vriendelijker en behulpzamer zijn. Een aantal keren heb ik meegemaakt dat wanneer ik de weg vroeg ze rustig een kwartier meelopen. Tja en verder wordt er veel gelachen en gegiecheld. Bloemen achter een oor hoort bij het straatbeeld. Ik schat in Papeete 30% van de vrouwen en 10% van de mannen, op de eilanden aanzienlijk meer. In de supermarkt liggen de tiare’s (hibiscus bloemen) tussen de tomaten en paprika’s te koop. Bloemen worden achter het oor gedragen of ingevlochten met palmblad. Mannen dragen een gesloten bloem, vrouwen een open. Volgens de traditie betekent een bloem achter het rechteroor dat er aan iemand ‘trouw is beloofd’. Achter het linkeroor wil zeggen ‘absence de promesses faites et donc un coeur a prendre’. De tieners die ik hierover vroeg wisselden moeiteloos hun bloemetje van het ene oor naar het andere. Voor de grap wordt er beweerd dat een wiebelende bloem achter op het hoofd betekent ‘volg mij!’ Neen, dat heb ik nog niet uitgeprobeerd ….

Op de meeste drukbezochte ankerplaatsen in Frans Polynesië is er WIFI van Iaora NET. Ik heb een account geopend, zodat het gemakkelijk is om met een creditcard tijd op het net bij te kopen. Het is wel hartstikke duur (1 uur kost ruim 8 $ US). Via internet heb ik een ticket naar Holland kunnen boeken. 12 november vlieg ik naar Los Angeles en blijf een paar dagen bij Mary en Max (mijn zus en zwager). Zondag 18 november ben ik weer in Nederland en zal ik snel weer aan het werk moeten anders wordt het schrapen in die scheepskas .
Genoodschapseilanden
terug naar de reisverslagen


april 2006
 Isla de Margarita
 - Aad & Frans

maart - april 2006
 Curaçao-Isla de Margarita
 - Stefan, Richard & Frans

mei-juni´05
  Cuba-Jamaica-Haiti-
 Curaçao
 - Toos, Wilma &Frans

april.´05
  Cuba zuidkust
 - Harriet &Frans

mrt-apr.´05
  Cuba
 - Frans

februari´05
  St Maarten-St Croix-
 Puerto Rico-
 Dom.Republiek-Haiti-
 Jamaica-Cuba
 - Art, Lies & Frans

kerst´04 - jan´05
 Kp Verden - St Maarten
 - Iris & Frans

najaar 2004
  Ned-Gran Canaria
 - Lino & Frans


All Rights Reserved 2005-2010. http://www.sy-gemini.nl Design by IMAGEPOINT