Aangepast zoeken
Artist's residence for rent in Zeeuws-Vlaanderen
(the Netherlands) details

De GEMINI bevindt zich de komende maanden in de Caraïben click map

  map public domain CIA

Water -an art project
  sail.robertschilder.com


 Recente positie op
 Shiptrak.org

Facebook button

Pinterest button

SAILING Weather



  reisverslagen  
Week 52 van het jaar 2014, door Frans
Peake's wharf, Chaguaramas, Trinidad


Met de feestdagen is het helemaal uitgestorven op Peake's wharf. Ook het winkeltje is dicht. Bij de buren, Power Boats Marina, is wel wat te beleven. Er is daar een steiger met een supermarkt waar bootjes even aan kunnen leggen om boodschappen te doen. Hier doe ik ook mijn boodschappen, hoewel ze niet veel sortering hebben. De volgende supermarkt is bij Crews Inn Marina en dat is gelijk weer een stuk lopen. Voor het grotere werk moet je met de MAXI (minibusje) naar Westmall, nog geen 10 km richting Port of Spain (5 TT = .65 euro). Ik was daar een hele middag kwijt om een Simcard te bemachtigen. Ik merk dat ik nog niet gewend ben aan het Caraïbische tempo en de Trini tongval in het Engels maakt de conversatie met de locals soms wel moeizaam.
Bij de bushalte in Chaguaramas staat een plaquette met wat info over de geschiedenis van het schiereiland. Van het een komt het ander en ik heb een paar dagen lopen 'googelen' over de historie van het eiland. Sinds mijn Franse buren met hun boot zijn vertrokken, heb ik redelijke goede WIFI ontvangst aan boord en kan ik wanneer dan ook op het internet.

De geschiedenis van Trinidad laat men meestal beginnen bij het jaar 1498 toen Columbus het eiland ontdekte en het zijn naam gaf. Daarvoor was het bewoond door een handjevol Arawak en Caraïben indianen. Spanje nam bezit van het eiland en begon met het cultiveren van het land en het invoeren van Afrikaanse slaven die nodig waren op de plantages. Rond 1785, na een manifest van de Spaanse koning waarbij land werd beloofd aan Europeanen die zich op het eiland wilden vestigen, vond er een immigratiegolf plaats van duizenden Frans Caraïbische planters, vergezeld van hun slaven. In 1797 veroverden de Engelsen het eiland op Spanje. Het Engels is op Trinidad nog steeds de officiële voertaal, Trinidadian Creole is de spreektaal. Frans en Spaans wordt nog wel door oudere mensen gesproken. Na de afschaffing van de slavernij in 1833 kwam er, evenals in veel andere kolonies, een immigratiegolf uit India op gang van mensen die de armoede in Oost Indië wilden ontvluchten. Nu hebben de eilanden Trinidad en Tobago, verenigd in 1888, een multiraciale bevolking waarvan zo'n 35 % een Afrikaanse en 35 % een Indiase achtergrond heeft. Verder is 20% Dougla, dat wil zeggen van gemengd Afrikaans - Indiase afkomst. Het schijnt dat door interraciaal te huwen de Indiase mensen hun status konden opvijzelen. De totale bevolking bestaat nu uit nog geen anderhalf miljoen mensen. Veel mensen geven er de voorkeur aan 'Trinbagonians' te worden genoemd als een teken van eenheid tussen de twee eilanden. Als bijvoeglijk naamwoord wordt vaak 'Trini' gebruikt.
Turtle Village Trust
photo credit: turtle Village trust

In 1941 hebben de Engelsen, omdat ze een wanhopig tekort aan oorlogsmaterieel hadden in de oorlog met Duitsland, het gehele schiereiland van Chaguaramas 'geleased' aan de Verenigde Staten; voor de duur van 99 jaar. In ruil ontvingen ze 50 (verouderde) marineschepen en beveiliging van Trinidad tegen de Duitse U-boats die in de Atlantische Oceaan opereerden. De Amerikanen verscheepten meer dan 80.000 militairen naar het eiland en bouwden er een marine basis. De impact van de Amerikaanse 'bezetting' voor het eiland was groot. Gunstig was dat er kades, wegen, bruggen en een vliegveld werden aangelegd wat ook nog eens de nodige werkgelegenheid voor de locals opleverde. De keerzijde was dat de Amerikanen de beste stukken land hadden uitgekozen. Chaguaramas beach werd gesloten voor de locals en een aantal boeren moest verkassen naar slechtere grond. Tevens vonden de Trinidadians het onbegrijpelijk dat de lease 99 jaar moest duren met de verwachting dat de oorlog veel eerder zou zijn beëindigd. De Britten hadden op eigen houtje onderhandeld zonder de locale leiders te consulteren.

      photo credit: flickr photosharing
  © photo: www.usswisconsin.org

Wat een doorn in het oog van het rechtschapen bevolkingsdeel van Trinidad was dat de soldaten zich (in hun vrije tijd, mogen we aannemen) overgaven aan onwenselijke activiteiten zoals drinken, gokken en prostitutie. Een moralistisch review uit die tijd : "The advantage taken of our women and our workers employed at these bases, the cultural immorality, the fatherless children and the decadent lifestyle that came with the Americans were adopted by some of our people." Omdat zij met 'yankee dollars' betaalden, waar veel mensen gek op waren, zouden de GI's zich een houding van superioriteit hebben aangemeten. Racisme en discriminatie zouden met hun komst zijn toegenomen. De Amerikanen zouden zich niet goed raad hebben geweten met de aanwezigheid van de verschillende groeperingen en kleurschakeringen op het eiland. Een treffend voorbeeld hiervan was de bruine papieren zak bij de ingang van waar een feest aan de gang was; iedereen donkerder dan het bruin van de zak was niet welkom en werd de toegang geweigerd ...

    photo credit: www.caribbeanz.co.nz/history-of-the-steelpan.html

Een bijzondere bijkomstigheid van de aanwezigheid van de Amerikaanse marine was de ruime beschikbaarheid van stalen oliedrums. De geboorte van de ' steel pan music' liet dan ook niet lang op zich wachten. Het ontstaan van de Calypso was ook in deze periode. De populaire hit van de Andrews sisters 'Rum and Coca Cola' werd het volkslied in de GI kampementen.

Since the yankee's come to Trinidad
they have the young girls going mad
The girls say they treat them nice
and they give them a better price
they buy rum and coca cola
go down point Cumana
both mother and daughter
working for the yankee dollar


1944 Andrews sisters www.youtube.com
Point Cumana is het strand dicht bij de marinebasis van Chaguaramas en de favoriete hangout van de GI's (Amerikaanse soldaten) in de 2e WO.


Op PINTEREST staan meer posters


De komst van 80.000, meest jonge, mannen vormden een ware aanslag op de Openbare Gezondheidszorg van Trinidad. Na 1941 was de stijging van het percentage geslachtsziekten (VD) onder de militairen op het eiland zo schrikbarend dat het tot de hoogsten van het gehele Amerikaanse leger ging behoren. Als was het een militaire operatie werd met een totaal programma (aanvoer nieuwste medische apparatuur, opening van een medisch centrum, instructie en voorlichting van soldaten en locals, oprichten testcentra, verstrekken medicijnen) binnen 6 maanden, zo is althans te lezen op het internet, controle op geslachtsziekten in Trinidad verkregen.

Na het einde van de tweede wereldoorlog werd de basis van de Verenigde Staten in Chaguaramas in 1956 teruggebracht in grootte, maar werd het in de zestiger jaren weer getransformeerd tot een 'early warning radar site' . Het was tenslotte de periode van het raketgevaar uit het oosten. Voor de Trinidadians werd Chaguaramas het symbool en strijdperk om de Verenigde Staten na de oorlog zo ver te krijgen dat ze hun bases wilden opgeven. En met uiteindelijk succes! Het gebied kwam in 1963 weer onder controle van Trinidad and Tobago, nadat ze in 1962 de status van Britse kroonkolonie van zich af hadden kunnen werpen en onafhankelijk van Groot Brittannië waren geworden. In augustus 1976 werden ze een republiek, de enige in het Caraïbische gebied. Helemaal vrij van hun koloniale verleden zijn ze nog niet. De Hoge Raad (Privy Council of England), dat wil zeggen de laatste rechtbank voor hoger beroep, bevindt zich nog steeds in Engeland. Met de vorming van een Caribbean Court of Justice zou Trinidad Tobago pas helemaal los van Engeland zijn.
Met het vertrek van de Amerikanen zouden de prostituees van Trinidad wanhopig zijn geworden; hun business klapte volledig in elkaar.

 


Mighty Sparrow scoorde er met "Jean and Dinah" een hitje mee:
www.youtube.com

Well, the girls in town feeling bad
No more Yankees in Trinidad
They going to close down the base for good
Them girls have to make out how they could
*Read the original article here.

 

terug naar de reisverslagen



 Reisverslagen 2011
  -Frans

juli - november 2007
 Ecuador - Marquesas - Genootschapeilanden
  -Frans

mei - juni 2007
 Panama & Galapagos
  -Harriet & Frans

maart - april 2007
 Cartagena & Panama
  -Frans

maart - april 2007
 Curaçao - Cartagena
  -Iris & Frans

mei 2006
 Curaçao
 STRIPVERHAAL
 - Coja &Proza

april 2006
 Isla de Margarita
 - Aad & Frans

maart - april 2006
 Curaçao-Isla de Margarita
 - Stefan, Richard & Frans

mei-juni´05
  Cuba-Jamaica-Haiti-
 Curaçao
 - Toos, Wilma &Frans

april.´05
  Cuba zuidkust
 - Harriet &Frans

mrt-apr.´05
  Cuba
 - Frans

februari´05
  St Maarten-St Croix-
 Puerto Rico-
 Dom.Republiek-Haiti-
 Jamaica-Cuba
 - Art, Lies & Frans

kerst´04 - jan´05
 Kp Verden - St Maarten
 - Iris & Frans

najaar 2004
  Ned-Gran Canaria
 - Lino & Frans





All Rights Reserved 2005-2014. | www.sy-gemini.nl | Design by IMAGEPOINT