Gemini Route Logboek van Alles wat Contact

mola design
<< >>
Week 19 van het jaar 2007, positie: 0920.585 N, 7954.654` W, Haven van Cristobal, Panama -FRANS

mola design

  Woensdag 16 mei is de Gemini aan de beurt om door het kanaal te gaan. Ik heb nog geprobeerd om het voor dinsdag voor elkaar te krijgen, omdat dan mij bekende jachten voor transit gaan, maar dat is niet gelukt. Helaas, ik zit nu met het probleem om aan 4 linehandlers te komen. Als je ze niet onder yachties kan vinden, moet je ze huren ($70 each). Zit ik niet op te wachten natuurlijk.
Vandaag, zondag, ga ik als linehandler mee op de Windsong uit Zuid Afrika om ervaring op te doen. Veel schippers zijn toch aardig nerveus op de dag dat ze gaan. Er gaat wel eens iets mis, net als in een Hollandse sluis. Alleen in het Panamakanaal heb je te maken met de maalstroom van de schroef van 'oceanliners' (hun grootte is berekend op de breedte van de Panamasluizen) of de immense waterverplaatsingen tijdens het schutten en dan kan het goed mis gaan. In totaal wordt er ongeveer 200 miljoen liter water verplaatst voor een schip om van de ene kant naar de andere kant te komen. De sluis aan de Atlantische kant bestaat uit 3 delen, waarmee je 85 voet (een kleine 30 meter) omhoog gaat naar het Gatun Lake, een kunstmatig meer. Dan zijn er twee routes waarlangs je kunt gaan. De Banana Cut schijnt de mooiste te zijn. Na zo'n 30 mijl op het meer kom je bij de eerste sluis aan de Pacifische kant, de Pedro Miguel sluis, waar je in een stap 31 voet zakt naar het Miraflores Lake. Na 2 mijl komen de Miraflores sluizen, waar je in twee stappen nog eens 54 voet zakt.
In de Miraflores sluizen kun je de Gemini donderdagmiddag live geschut zien worden; er staat daar een webcam   www.pancanal.com op de kant.Vandaag de mola's gefotografeerd (zie foto's) die ik voor mijn zussen heb gekocht. Nee je kunt ze niet aantrekken. Oorspronkelijk maakten de Kunavrouwen er wel kleding van, zij dragen die nog steeds, maar die worden niet veel verkocht aan toeristen, want wie wil er nou met zo'n schilderij lopen....

terug naar de reisverslagenmola design

All Rights Reserved 2005-2010. http://www.sy-gemini.nl Design by IMAGEPOINT