Gemini Route Logboek van Alles wat Contact
<< >>
Weekbericht 43 van het jaar 2007, CNI (Chantier Naval des Îles sous le vent) RAIATEA, Genootschapeilanden - FRANS
la Gemini   Dinsdag was de Gemini aan de beurt om de kant op te gaan. Voor de schipper een eitje om te doen: langzaam naar de slipway en volgens de aanwijzingen van de werfboy tot boven de bok varen die onder water klaar ligt. Na het op maat maken van de stempels wordt met een stalen kabel de bok uit het water getrokken en klaar is kees. Ik heb een mooie plek aan de waterkant gekregen met uitzicht op de lagune en Bora Bora in de verte. Zo dicht bij het water heb ik met een slang een verlengde afvoer van de gootsteen kunnen maken en hoef ik niet met emmers vuil water te slepen. De voorzieningen zijn zeer basic (2 toiletten en 1 douche) en de werf is zooierig. Er wordt geen moeite gedaan anti-fouling of andere vuiligheid wat van de schepen komt op te vangen. Raiatea ligt in het hurricane gebied. Dat het hier een, relatief, veilig hurricane hole zou zijn, herken ik niet. Naar het rif toe is het volledig open en de bodem van de werf ligt niet zo hoog boven het water. De laatste hurricane zou 10 jaar geleden geweest zijn en alle boten zouden overeind zijn gebleven. Je begrijpt dat ik het komende half jaar de orkaanactiviteit in de Zuid Pacific nauwlettend zal volgen.
la Gemini
In de loop van de week liet Pascal hier het anker van zijn E’eva vallen, de Ovni 28. Na Bora Bora zeilt hij naar Tonga om daarna in Nieuw Zeeland het hurricane seizoen te “overzomeren”. http://e-eva.blogs-de-voyage.fr Vervolgens kwamen Linda en haar vriendin Dee met hun Serafin. Omdat ik zo’n mooi uitzicht heb, zag ik ze de anchorage afzoeken naar een geschikte mooring, die er niet was. Via de VHF kon ik ze de marina inloodsen waar precies een plek over was. Mooi toch! Met Linda’s dinghy hebben we de dag er op in Uturoa, (een half uur varen) 300 L diesel gehaald om onze tanks af te toppen (condenswater in een lege tank zit je niet op te wachten) en kon ik meedoen met de accijnsvrije diesel die niet EU- yachties hier kunnen krijgen. Via Linda leerde ik op een happy hour de opvarenden van de Mokisha kennen. Toen ik hen de DVD’s van vaargidsen van de South Pacific en een ‘steigerversie’van de laatste Maxsea (electronische kaarten) liet kopiëren, kreeg ik als tegenprestatie boeken en bier (ook nooit weg).
Frans
Hawaiki Nui Va’a

Deze week was er ook de ´Hawaiki Nui Va’a´ een grote kanorace. Het is een lange afstandsrace verdeeld over 3 dagen. De mannen varen de 1e dag van Huahine naar Raiatea (30 mijl), dan naar Tahaa en de laatste dag naar Bora Bora. Niet zo gemakkelijk met afentoe 30 knopen wind en golven van 4 meter. Ik heb me laten vertellen dat ze zo’n 70 slagen per minuut maken. De vrouwen en junioren varen rond boeien in de lagune tussen Raiatea en Tahaa. Indrukwekkend om die races gade te slaan en de festiviteiten op de wal te bezoeken met, jawel, Tahitiaanse muziek en Hulu-dans.

 


Hawaiki Nui Va’a
Even voor de duidelijkheid; ik ben hier niet om te feesten maar om la Gemini te prepareren voor een half jaar op de kant in de tropenzon. Ik zal er harder tegen aan moeten …….
terug naar de reisverslagen


april 2006
 Isla de Margarita
 - Aad & Frans

maart - april 2006
 Curaçao-Isla de Margarita
 - Stefan, Richard & Frans

mei-juni´05
  Cuba-Jamaica-Haiti-
 Curaçao
 - Toos, Wilma &Frans

april.´05
  Cuba zuidkust
 - Harriet &Frans

mrt-apr.´05
  Cuba
 - Frans

februari´05
  St Maarten-St Croix-
 Puerto Rico-
 Dom.Republiek-Haiti-
 Jamaica-Cuba
 - Art, Lies & Frans

kerst´04 - jan´05
 Kp Verden - St Maarten
 - Iris & Frans

najaar 2004
  Ned-Gran Canaria
 - Lino & Frans


All Rights Reserved 2005-2010. http://www.sy-gemini.nl Design by IMAGEPOINT